Gradski radio (javni medijski servis)

U Srbiji su ovakve stanice ukinute zakonom, ali u regionu i drugim državama još uvek postoje, i pokreću se nove. Izazova je mnogo, pre svega - nedostaje radna snaga i "know how".


Modernizacija

Iskoristite potencijal gradskog radija na pravi način. Za početak, modernizujte stanicu.

Treninzi osoblja

Novinare, tehničko i administrativno osoblje ćemo pripremiti za rad na radiju u skladu sa zahtevima 21. veka

Analize i sugestije

Periodično ćemo analizirati vaš program, i dostaviti vam sugestije šta biste mogli da poboljšate i unapredite.

Usluge na daljinu

Za sve operacije za koje ne uspete da pronađete saradnike na lokalu, obezbedićemo vam uslugu na daljinu.

Tamo gde su uspele da prežive promene zakona, gradske (i regionalne) radio stanice najčešće funkcionišu na istoj osnovi, sa istom programskom šemom, često i istom opremom kao i kada su osnovane. Što možda i ne bi bio problem da neke nisu osnovane pre 40 ili 50 godina. Energije za bilo kakve promene uglavnom nema: rukovodstvo postavljeno po stranačkoj liniji je po pravilu zainteresovano samo da funkcioniše informativni program, i da studio bude u funkciji da u predizborno vreme ugosti čelnike gradske uprave. Uporno se insistira na programskim sadržajima koji nisu imali previše smisla čak ni kada je radio stanica bila jedina dostupna na skali: jedan radio za tri generacije u porodici. Tereza Kesovija za baku, pa Crvena jabuka za mamu, pa Ed Sheeran za ćerku, jer - mi smo javni servis, i sve slušaoce moramo da tretiramo jednako. Rezultat: slušanost veoma blizu nuli, prihodi isključivo iz budžeta, plus nešto sitno od marketinga, računari dobijeni kroz donaciju, softver koji je pre 15 godina instalirao srednjoškolac na letnjoj praksi, i koji se niko od tada ne usuđuje da pipne. 

Otprilike u svakoj desetoj stanici ovakvog tipa, na čelu se sticajem okolnosti nađe osoba koja je svesna svega ovoga, spremna je da se uhvati u koštac sa problemima, ali ne zna ni odakle da počne, ni koga da angažuje za logističku podršku. Recimo, potrebno je odabrati i reinstalirati softver za automatsko emitovanje programa. Glavno tehničko lice u radiju nije ni približno doraslo tom poslu, i protivi se modernizaciji plašeći se da će ostati bez posla. Firma koja je prodala računare ume da reinstalira Windows, ali ne zna ništa o softveru za radio. Rezultat: očigledan problem ide pod tepih dok glavni tehničar ne stekne uslov za penziju. Rezultat: užasan zvuk, program na nivou osamdesetih godina prošlog veka, slušanost takva da bi bilo jeftinije odvesti sve slušaoce na večeru i praviti im program u restoranu.

Media Masters vam nudi mogućnost pune podrške u procesu modernizacije radio stanice, uz puno pridržavanje svih zvaničnih procedura na koje ste po zakonu obavezni. Prijavićemo se na tender ili javnu nabavku koju raspišete, zajedno sa vama analizirati šta je moguće uraditi u okviru budžeta koji vam je na raspolaganju, i pomoći vam da tehnički i programski zastarelu radio stanicu što je više moguće približite standardima 21. veka. 

Naša ponuda:

Puna logistička podrška u modernizaciji javnog gradskog radija, ili pomoć pri pokretanju nove stanice

Strateško planiranje

Šta emitovati? Jelenu Rozgu, ZZ Top, Betovena? Ima li smisla emitovati ih sve? Šta je bolje rešenje za vesti i voditeljske najave, snimanje ili emitovanje uživo? Imate li znanje i kapacitet da sami pišete tekstove za reklame klijenata? Šta god da je vaša nedoumica, pomoći ćemo vam da donesete odluku. 

Tehnička oprema

Distributer koji nudi opremu za produkcijski studio za 5000 evra, neće vam reći da su USB mikrofon od 150 evra, laptop i nekoliko ploča akustičke izloacije više nego zadovoljavajuće početno rešenje za produkciju dnevnih sadržaja male stanice. Ne zarađujemo na provizijama prodavaca opreme, pa od nas uvek dobijate nepristrasne predloge za izbor i kupovinu opreme.

Treninzi osoblja

Najčešće počinjemo osnovnim treningom iz produkcije, promocije, proizvodnje programa, promocije, prodaje i upravljanja stanicom. Bilo koji pojedinac sa prosečnim poznavanjem rada na računaru može biti spreman za program vrlo brzo. Šaljemo trenere u vašu stanicu (najbolji rezultati), vi šaljete svoje osoblje na trening u u našoj stanici (povoljnije rešenje), ili radimo online treninge (najniži troškovi).

Jeste li spremni da modernizujete poslovanje svoje stanice? Kontaktirajte nas da popričamo detaljnije.